01.07.2021, kategorie: Aktuality

Přístupnější obecní byty pro seniory a handicapované II.

Přístupnější obecní byty pro seniory a handicapované II.

Aneb jak se tvoří “mapa přístupnosti”. ????

Aby byla strategie pro vznik přizpůsobených bytů co nejefektivnější, vzali jsem to zeširoka. První, čím jsme začali, bylo zakreslení bezbariérových zastávek MHD do mapy na Brně-střed. ????

V blízkém okruhu zastávek jsme pak zmapovali obecní domy a vybrali ty, kde nejsou další bariéry při vstupu. Například několik strmých schůdků do mezipatra běžný člověk často nepostřehne, ale pro seniora nebo rodiče s kočárkem to je každodenní malé trápení.

U těchto vybraných bytových domů při rekonstrukci jednotlivých vhodných bytů budeme pamatovat na to, aby byly přístupné i pro osoby s pohybovým omezením. Jsou to často malé detaily - širší dveře do koupelny, lišty místo prahů, bezbariérový vstup do sprchy... ????

Tyto speciální úpravy nejsou drahé a je lepší je provést při rekonstrukci, než aby je pak nájemník dělal dodatečně. Je jen potřeba na ně včas myslet. A proto jsme spolu s Robert Osman “mapu přístupnosti obecních bytů” vytvořili. ????

A posléze jsme tuhle metodiku, ve spolupráci s Poradním sborem Rady města Brna pro bezbariérové město nabídli i dalším městským částem.????

 
 
Nahoru